Lokálnost

"Lokální značky ale nevyužíváme čistě jen proto, že chceme zachránit planetu. 

Chceme podpořit lidi, které známe, kteří podle nás dělají svou práci dobře a s láskou."
V dnešní době je jednoduché sehnat cokoliv, odkudkoliv, kdykoliv. Zvykli jsme si na to, že máme k snídani sýr z Francie, k obědu lososa z Norska a večer si otevřeme lahvinku italského červeného. A přijde nám to naprosto normální a dostupné. Je jednoduché podlehnout tlaku okolí. Je toho tolik a stojí to tak málo. Proč bych si neměla kupovat ten svetr z Primarku, sice už jeden podobný mám, ale tenhle je za pár korun a aspoň je budu moct střídat…

Lokální značky ale nevyužíváme čistě jen proto, že chceme zachránit planetu. Chceme podpořit lidi, které známe, kteří podle nás dělají svou práci dobře a s láskou.

My v Prožij známe svoje důvody, proč si raději koupit jedny šaty za rok, které jsou sice dražší, ale zato kvalitní. Máme jistotu, že byly šité s láskou a pílí v naší rodné kotlince někým, kdo si tuhle profesi vybral a dělá ji se vším nasazením. A za to si zaslouží také adekvátní odměnu. Nehledě na to, že takové šaty se vám nerozpadnou po půl roce nošení. Nejsou to tedy je důvody environmentální, ale i etické, praktické.

Nejsme žádné ekoteroristky, nechceme věšet lidi za to, že si koupí, co se jim líbí, protože si chtějí prostě zrovna jednou udělat radost.

Taky si občas dáme jídlo ve fastfoodu nebo si koupíme ten svetr v Primarku. Neděláme to ale každý týden a děláme to s vědomím toho, že víme, kolik problematických otázek a ještě problematičtějších odpovědí se za naším “úletem” skrývá. To už ale zacházíme trošku víc k tématu udržitelnosti, která je také jedním z našich pilířů. Snažíme se nad věcmi uvažovat komplexně a v souvislostech. Všechno totiž souvisí se vším. -Ehm. To zní až moc filozoficky. No nic, zpátky k jídlu.

Pokud se rozhodnete, že chcete, abychom vám zorganizovaly catering, máte jistotu, že nebudeme objednávat mražená kuřata z Polska, ale půjdeme za námi vyzkoušeným řezníkem.

Nebo vám rovnou připravíme pomocí našich dodavatelů hostinu z čistě rostlinných surovin. Veganský může být dort, polévka i hlavní jídlo, prostě cokoliv. Rády vám poradíme a zajistíme pivo z našich (nebo vašich) oblíbených lokálních minipivovarů a dokonce se s vámi podělíme o naše vinařské tipy. Terka, jako holka z mělnicka, ale taky trochu s moravskou krví, má už celkem nakoštováno.
Stejně tak květinová výzdoba na akci v naší režii bude vždy z rostlin, které buďto jsou vypěstované v Česku a pokud ne, tak mají certifikáty zajišťující férový přístup k lidem, kteří je pěstují, a odpovědné chování k životnímu prostředí. A už jsme opět u toho propojování hodnot.

I když některé z nás procestovaly pořádný kus světa a všechny dohromady ještě větší, ctíme přísloví: 

Všude dobře, DOMA nejlíp.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram